Home Bewustzijn 1 Gezondheid Biologisch Hatha yoga Sigmund Freud Piramide Maslow Wonderen Onderwijs Workshops

Het gestaag navolgen van een doel dat de moeite waard is, is het geheim van een waardevol leven.

Iedereen wil gelukkig zijn, maar we zullen er vooral zelf aan moeten werken door anderen te helpen.

Welzijnengezond.nl

Oorzaakengevolg.nl

www.decluft.nl

cknet.nl.nl

je kunt nu gelukkig zijn,
dus kun je
altijd gelukkig zijn,
omdat het altijd
nu zal zijn.

12 gezondheidsvoordelen van wandelen


Tegenwoordig zitten we te veel. Sommige mensen zitten wel 8 uur achter elkaar voor de computer of TV. Heel zonde, want bewegen is een kleine moeite. Vooral wandelen heeft heel veel voordelen en het kost niks. Wandelen kun je overal doen op elk moment van de dag.

In het verleden heb ik zelf veel aan sport gedaan, zo was ik erg fanatiek met fitnessen, hardlopen en mountainbiken. Toch gaf geen van deze sporten mij het ontspannende gevoel dat wandelen geeft. Ik ben er een echte fan van geworden en ik hoop jij na dit artikel ook!

De voordelen voor je gezondheid van wandelen:

Houdt hart- en bloedvaten gezond
Het hart heeft dagelijks oefening nodig om sterk te blijven. Volgens onderzoek blijkt dat mensen die minstens 2,5 uur per week wandelen, een gunstiger cholesterolprofiel vertonen (1). Wetenschappers zijn het erover eens dat ongeacht je leeftijd wandelen cardiovasculaire ziektes op afstand houdt (2).

Brengt zuurstof naar de weefsels
Wist je dat je lichaam in rust 3 – 5 liter bloed per minuut rondpompt, maar dat dit wel 50 liter kan zijn bij inspanning? Dit betekent dat het in rust lastig is om alle weefsels optimaal van zuurstof te voorzien. Ook nutriënten komen bij een zittend leven in het gedrang. Door te wandelen wordt de maximale zuurstofopname van het lichaam significant verbeterd.

Houdt ziektes op afstand
Het blijkt dat wandelen verschillende markers, oftewel voorspellers van ziekten, verbetert. In een meta-analyse, waarin verschillende onderzoeken gecombineerd werden, kwam naar voren dat het regelmatig wandelen in groepen de gezondheid in algemeen verbetert (
3). Het positieve effect op de algemene gezondheid kan dus wel eens voor minder bezoekjes aan de huisarts zorgen. Deze effect waren ook al aangetoond bij een ander onderzoek naar Nordic walking (4). Bij Nordic walking worden twee wandelstokken ingezet, waarmee er nog meer spiergroepen worden geactiveerd. Dit is vooral bij ouderen erg populair.

Helpt bij het afvallen en houd je gewicht op peil
Wetenschappers zijn erachter gekomen dat wandelen een uitstekend middel is om in te zetten als je gewicht wil verminderen (
5). De kilo’s vliegen er niet tegelijk door af, dus het blijft noodzakelijk om je dieet ook onder schop te nemen. Handig is het om nutriëntarme koolhydraten zoals tarwe en suiker te minimaliseren. Leg de nadruk vooral op een plantaardig dieet met veel groenten.

Zorgt voor minder kans op dementie en Alzheimer
Onderzoekers zijn erover uit dat regelmatig de benenwagen nemen je bovenkamer in topconditie kan houden tot op hoge leeftijd (
6). Tegenwoordig komen dementie en Alzheimer steeds vaker voor. Zeker nu we alle fysieke arbeid hebben gemechaniseerd heeft het brein hieronder te leiden. Dit kun je opvangen door naast je zittend beroep vaak te wandelen.

Maakt je botten sterk
Vrouwen die regelmatig een rondje wandelen blijken minder verlies van botweefsel te hebben, dan hun zittende seksegenoten (
7). Vooral na de menopauze kan osteoporose langzaam toeslaan. Om deze reden is het voor vrouwen aan te raden om naast het wandelen ook van tijd-tot-tijd wat fyto-oestreogenen te nuttigen. Goede bronnen van fyto-oestrogenen zijn lijnzaad, peulvruchten en kiemen zoals alfalfa. Overdrijf niet, maar 2 – 3 keer per week is voldoende voor een heilzaam effect.

Goed voor de buik, billen en benen
Wandelen verstevigt de spieren, waardoor met name je onderlichaam er strakker uit komt te zien. Volle billen, minder cellulitis en een dunne buik: iets dat veel mensen op hun verlanglijstje hebben staan. Met wandelen wordt deze wens werkelijkheid.

Maakt vrolijk
In een onderzoek bleek dat slechts 3 keer per week 40 minuten wandelen zorgde voor een afname van depressiviteit bij postmenopauzale vrouwen (
8). Een andere zeer recente studie legde weer bloot dat wandelen niet alleen kan afrekenen met depressie, maar ook slapeloosheid en angsten (9). Wandelen verhoogt de rustgevende neurotransmitter GABA. Ook wordt er endorfine aangemaakt, waardoor je beter in je vel komt te zitten.

Helpt diabetes voorkomen
Dagelijks 15 minuten wandelen voor het eten geeft bij ouderen als resultaat dat ze 24 uur lang een betere glucose huishouding hebben (
10). Dit is een welkome ontdekking omdat diabetes type 2 onder ouderen een veelvoorkomende aandoening is.

Je leeft er langer door
Regelmatig wandelen kan je leven verlengen volgens
dit onderzoek. Het onderzoek duurde bijna 10 jaar. Vrijwel alle veel voorkomende lichamelijk gebreken die met het ouder worden hun intrede doen, blijven volgens het onderzoek langer op afstand. Dit resulteerde duidelijk in een levensverlenging.

Vermindert stress
Door te wandelen verminder je op een natuurlijke wijze de geestelijk stress (
11). Opvallend is dat het wandelen in de natuur, met veel groen om je heen, voor een nog sterker effect lijkt te zorgen.

Verbetert je immuunsysteem
Elke dag 30 minuten wandelen zorgt voor een meetbare toename van witte bloedcellen (
12). De neutrofielen en NK (Natural Killer) cellen nemen drastisch toe, waardoor de weerbaarheid tegen infecties en ongewenste indringers wordt verhoogd.

Wat zegt William Cortvriendt?
Arts William Cordvriendt zegt in zijn boek
Hoe word je 100? Dat gematigde lichaamsbeweging kan leiden tot een daling van de bloeddruk en ook een hogere botdichtheid. Door te bewegen wordt er volgens hem vaak minder alcohol gedronken en minder gerookt. Opvallend is dat het omgooien van je levensstijl, waarin bewegen een onderdeel is, vaak betere resultaten geeft dan het slikken van medicatie. Zo valt de werking van het medicijn metformine in het niet bij het aannemen van een gezondere levensstijl.

Bonus: 10 extra wandeltips

Wandel elke dag 30 minuten voor een optimaal resultaat

Zoek een loopmaatje, samen is wandelen gezelliger en beter vol te houden

Zorg dat je het wandelen langzaam opbouwt, dit om blessures te voorkomen

Voer het tempo af en toe wat om op de longen en bloedvaten te stimuleren

Zoek in de buurt voor natuur, dit geeft nog meer ontspanning

Zorg voor goede sokken en schoenen, dit voorkomt blaren

Drink voor het wandelen een glas water, zo kan je lichaam beter ontgiften

Blijf op de paden om tekenbeten te voorkomen.

Wandel in de lunchpauze, al dan niet vergezeld van je collega’s

Koop een stappenteller om zo doelen te stellen en te behalen


Deze website zit in de ontwikkelingsfase.

Wij stellen het zeer op prijs indien u aan- of opmerkingen heeft
deze te melden op onderstaande
e-mail adres.

Met hartelijke groet,
Harry van den Berg.


Info@decluft.nl