Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

Emmen

  Sociaal Cultureel Welzijn

De Cluft

Welzijn en Gezond

Het Leven Beleven

Het Leven Beleven

Home Bewustzijn 1 Gezondheid Biologisch Hatha yoga Sigmund Freud Piramide Maslow Wonderen Onderwijs Workshops Contact

Hatha yoga en mindfulness meditatie

Dipje? Dit verhoogt binnen 25 minuten je energieniveau

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Waterloo is gebleken dat een korte sessie Hatha yoga en mindfulness meditatie de hersenactiviteit en het energieniveau significant verbeteren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat je per dag maar 25 minuten op de yoga mat hoeft te staan óf een meditatiesessie hoeft te doen om jezelf een boost te geven. De activiteiten zorgen ervoor dat je daarna doelgerichter te werk kunt gaan en je emoties, acties en gedachtepatronen beter onder controle hebt.

Meditatie laat de geest gemakkelijk tot rust komen, totdat je het stilste en vredigste niveau van je eigen bewustzijn ervaart. Het is uniek omdat het geen concentratie of proberen om de geest leeg te maken vereist
Stress is schadelijk voor de gezondheid, geluk, creativiteit en productiviteit. Honderden gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken hebben de effectiviteit van Meditatie aangetoond voor het verminderen van stress, het verbeteren van het functioneren van de hersenen, het versterken van het immuunsysteem en nog veel meerWij zijn niet ons brein of ons lichaam. Wij zijn meer. We hebben gevoelens, emoties. We willen liefde voelen en delen met elkaar. We zijn geboren om te ontdekken, te ervaren. Ieder van ons heeft een gave dat verbonden is aan een levensplan. Dit plan zit in ons hart. Het is een groots gevoel van leven naar een hoger doel, waarbij alles klopt en alles op het juiste moment plaatsvindt.


In een perfecte wereld zouden we allemaal leven volgens ons levensplan. We zouden allemaal in staat zijn om onze eigen gave te gebruiken en te ontwikkelen. Maar wat ons tegenhoudt om daadwerkelijk ons hart te volgen, is de bagage die we in ons verleden hebben verzameld. Angsten, onzekerheden, overtuigingen, oftewel: programma’s in ons systeem die onze groei blokkeren.


Ze belemmeren ons om te zijn wie we zijn en te doen waar we van houden. Voor het creëren van een betere wereld is het belangrijk dat we individueel onze programma's opschonen. Het proces begint dus bij onszelf.

Alles waar je aandacht geeft, groeit.
Dus als je iets wilt loslaten,
moet je er geen aandacht meer aangeven …

FOCUSSEN OP MINDER DINGEN TEGELIJK

‘Hatha yoga en mindfulness meditatie laten allebei de hersenen focussen op een gelimiteerd aantal processen tegelijk, zoals ademhaling en houding. Ook verminderen deze twee activiteiten het verwerken van onbelangrijke informatie’, vertelt professor Peter Hall. ‘Deze twee uitwerkingen houden na de yoga- en meditatiesessie nog een tijdje aan en zorgen ervoor dat mensen zich makkelijker kunnen focussen tijdens hun dagelijkse bezigheden.’

Tijdens het onderzoek deden 31 mensen mee. De deelnemers deden in willekeurige volgorde vijfentwintig minuten aan Hatha yoga, vijfentwintig minuten aan mindfulness meditatie en vijfentwintig minuten lezen (een controletaak). Deelnemers die na de yoga- en meditatieoefening een uitvoerende taak kregen presteerden aanzienlijk beter dan de deelnemers die na het lezen iets moesten uitvoeren.

Uit het onderzoek bleek ook dat mindfulness meditatie en Hatha yoga beiden effectief zijn voor het verhogen van het energieniveau, maar de yogavorm heeft toch net iets meer voordelen dan meditatie alleen. De reden dat yoga het energieniveau hoger opkrikt dan meditatie en een nog grotere invloed heeft op het uitvoeren van taken, kan volgens hoofdonderzoeker Kimberly Luu komen door het vrijkomen van endorfine en omdat er meer bloed naar de hersenen stroomt en er minder focus is op nutteloze gedachtes.

HATHA YOGA EN MINDFULNESS MEDITIATIE

Hatha yoga is een van de meest beoefende yogavormen in het westen en omvat het aannemen van lichamelijke houdingen in combinatie met ademhalingsoefeningen en meditatie. Mindfulness meditatie is het observeren en accepteren van gedachten, emoties en gebeurtenissen in het lichaam.

Volgens Luu hangen er meer voordelen aan Hatha yoga dan aan meditatie alleen. Door yoga word je namelijk ook nog eens flexibeler en sterker. Doe jij weleens aan yoga of meditatie? En wat doet het voor jou?

Bron: Univeristy of Waterloo